House Extension Midlothian 2005-06

The client wanted to extend their Georgian farmhouse by converting the original stable block and building a large new linking room. They also wanted to be able to enjoy the spectacular views to the Firth of Forth and Lammermuir hills all year round. (Previously their exposed position on top of a hill meant that they were living behind closed shutters for much of the year). Thus the connecting room, a much used kitchen-diner, is largely floor to ceiling glass. It is also super-insulated and has underfloor heating.

The timber structure is visible inside and out under the flat stainless steel roof. Timber is used both structurally decoratively and includes a wide range of locally sourced hardwoods including burr elm. The former dairy has been converted into a double-height playroom, two bedrooms, a bathroom and an office.

There are many sustainable features including breathable walls giving better indoor air quality and clay brick and plaster walls. The latter are used to give a more comfortable environment internally due to clay’s moisture regulating qualities. There is also a rain water collecting tank serving the new bathroom.

Share this Project