House Extension, Leith, Edinburgh

House extension, Leith, Edinburgh

client  private

engineers  CRA Ltd.

contract value  £57,000

area  35 sq. m.

An extension to a Victorian house in Leith, Edinburgh, this project was designed to maximise the light coming in from the client’s south-facing garden. It is a large, single room for sitting, dining and showing films. The new multi-purpose room is pulled away to the rear of the original stone building with a three-metre wide link that transformed the original kitchen.

The series of timber scissor trusses supporting the roof are exposed inside and out, through the large open gable ends, becoming a prominent feature of the deign. Scottish larch was used externally, being both more sustainable and economic than the more popular Siberian larch.

Share this Project